facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kremowy budyń waniliowy

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 1/2 laski wanilii lub wanilia w proszku (1 łyżeczka)
* 1 żółtko
* 2 łyżki cukru Królewskiego
* 2 szklanki mleka
* 1 kawałek cynamonu
* skórka starta z 1/2 cytryny
* 200 g śmietanki kremówki
* 20 g czekolady pełnomlecznej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Z mleka odlać ok. 3 łyżki i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Resztę mleka wlać do garnka. Laskę wanilii naciąć wzdłuż i usunąć z niej miąższ i razem z laską włożyć do mleka w garnku. Można dodać również kawałek cynamonu i całość zagotować. Po zagotowaniu laskę wanilii i cynamon wyjąć z garnka. Do mleka w garnku dodać wymieszane wcześniej mleko z mąką ziemniaczaną i skórką z cytryny. Całość ponownie zagotować szybko mieszając dodać żółtko oraz cukier. Następnie ostudzić w zimnej wodzie. Na krótko przed podaniem dodać śmietankę ubitą na sztywną pianę oraz drobno pokruszoną czekoladę. Następnie przelać do salaterek, ostudzić i wsadzić do lodówki.

Ilość odsłon: 932
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl