facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Krewetki smażone z czosnkiem

Przepis dodał: Olga

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

24 krewetki średniej wielkości
10 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki białego octu winnego
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie


1.Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać w osolonej wodzie, osączyć na sicie.
2.Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem. Dolać 1/2 łyżki octu. Włożyć krewetki i wymieszać. Odstawić na 30 min.
3.Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek i smażyć 2-3 min. Włożyć krewetki, smażyć po 1,5 min z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste zdjąć z ognia.
4.Krewetki skropić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać od razu z gotowanym ryżem. Czas smażenia krewetek zależy od ich wielkości - nie należy smażyć zbyt długo, gdyż stwardnieją. Dobrze usmażone krewetki powinny być różowe, miękkie i soczyste.

Ilość odsłon: 7262
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl