Przygotowanie
1.Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać w osolonej wodzie, osączyć na sicie.
2.Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem. Dolać 1/2 łyżki octu. Włożyć krewetki i wymieszać. Odstawić na 30 min.
3.Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek i smażyć 2-3 min. Włożyć krewetki, smażyć po 1,5 min z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste zdjąć z ognia.
4.Krewetki skropić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać od razu z gotowanym ryżem. Czas smażenia krewetek zależy od ich wielkości - nie należy smażyć zbyt długo, gdyż stwardnieją. Dobrze usmażone krewetki powinny być różowe, miękkie i soczyste.