facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Królewski sos shiitake

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

30 dag grzybów świeżych shiitake,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 szklanki gorącej wody,
3 drobno pokrojone ząbki czosnku,
2 łyżeczki drobno pokrojonego imbiru,
1 pora pokrojona ukośnie,
świeży estragon,
tymianek,
majeranek,
pietruszka,
1/4 szklanki zimnej wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 drobno posiekanych orzechów laskowych,
włoskich lub migdałów,
1 łyżka nasion sezamu,
sól,
pieprz biały do smaku

Przygotowanie

Odciąć nóżki od kapeluszy grzybów. Nóżki drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwie. Kapelusze pokrojone w plastry osobno podsmażyć na oleju. Dodawać czosnek, imbir, pora i smażyć ok. 2 min. Nóżki wrzucić do gorącej wody i gotować ok. 3 min. Dodać podsmażone kapelusze wraz z dodatkami, estragon, tymianek, majeranek, pietruszkę i gotować razem na wolnym ogniu 5 do 10 min. Dodać orzechy oraz nasiona sezamu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać dokładnie w zimnej wodzie. Do gotującego się wywaru dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić solą i pieprzem. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.

 

Sos znakomicie nadaje się do mięs oraz ryb (np. halibut, łosoś)

 

 

Ilość odsłon: 714
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl