facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kruche bułeczki "Scones". Kuchnia angielska.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 250 g mąki
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 50 g miałkiego cukru (do wypieków)
* 50 g masła, posiekanego w kostkę
* 1 duże jajko
* około 100 ml mleka
* 50 g rodzynek

Przygotowanie

Jeszcze ciepłe, przekrojone na połówki smarować masłem, dżemem truskawkowym oraz gęstą śmietaną lub jogurtem.

  • Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
  • Mąkę przesiewam dwa razy na stolnicę, dodaję masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieram składniki palcami.
  • Jajko ubijam i dodaję tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.
  • Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję rodzynki i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką.
  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną.

 

* Wykorzystałam foremkę metalową w kształcie gwiazdki i odgięłam jej rogi, uzyskując kształt ciastek ze zdjęć.

* Bułeczki najlepsze są tego samego dnia, w którym są pieczone. Następnego dnia połówki ciastek można opiec w tosterze. Można też zamrozić na 1 miesiąc.

* W piekarniku rosną bardzo szybko. Ja w trakcie pieczenia otworzyłam piekarnik. Gdyby nie to bułeczki byłyby jeszcze bardziej wyrośnięte niż na zdjęciach.

* Można zrobić bułeczki bez rodzynek. Inna wersja to bułeczki z serem żółtym. Zamiast cukru dodaj 50 g tartego sera żółtego, np. cheddar.

Ilość odsłon: 1010
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl