facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kulinarne JAWOlucje - czyli przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto

Przepis dodał: mniam

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

15 min.

Składniki



Składniki dla 4 osób:



3 łyżki oleju ryżowego
6 dużych pieczarek
1 duża cebula
150 g sera typu rokpol
6 łyżek zielonego pesto
300 ml śmietany 18%
Duża garść obranych orzechów ziemnych
Kilka listków świeżej bazylii
2 opakowania klusek śląskich Jawo



Przygotowanie

 

 

Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu - podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Gotowe! Smacznego!

Jawo.pl

*Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie „Kulinarne JAWOlucje”, w którym udział wziąć mogą wszyscy miłośnicy gotowania oraz odkrywania na nowo tradycyjnych znanych potraw. Konkurs trwa od 1 września do 15 października. W konkursie można wygrać atrakcyjne nagrody – tablet, blender, zastaw noży ceramicznych oraz zestawy gadżetów firmy Jawo. Zasady konkursu są niezwykle proste:

- Należy zakupić dowolny produkt z szerokiej gamy dań mrożonych Jawo. Wybór jest ogromny, ponieważ w portfolio producenta znajduje się aż 30 różnych dań do wyboru.

- zaproponować pomysł na podanie tego dania, przygotować je, zrobić zdjęcie, podać składniki oraz przepis przygotowania dania i zarejestrować swoją propozycję na stronie www.jawo.pl/konkurs. Zgłosić można dowolną liczbę przepisów.

Laureatami konkursu zostaną autorzy przepisów, którzy zbiorą najwięcej głosów internautów. Głosowanie odbywa się na stronie konkursu. Organizatorzy konkursu serdecznie zapraszają wszystkich do wzięcia udziału w Kulinarnych JAWOlucjach - odwiedzania strony konkursowej, korzystania z zamieszczonych przepisów, zgłaszania potraw oraz do głosowania! www.jawo.pl/konkurs

 

Ilość odsłon: 439
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl