facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Czas przygotowania

30 min.

Składniki

Składniki na 2 porcje:

• 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
• 2 jajka L
• 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 łyżeczki papryki
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• Pomidory w puszce bez skórek Valfrutta (cała puszka, 400 g)
• Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
• świeża bazylia
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• dowolne warzywa i owoce

Przygotowanie

Wykonanie:

1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.

2. Bułkę tartą przesyp do miseczki, dodaj papryki, wymieszaj.

3. Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut.

4. Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.

5. Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.

6. Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser. 

7. Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.

8. Całość podawaj od razu, na ciepło.

 

Ilość odsłon: 363
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl