Składniki
? kurczak w kawałkach lub w całości
Marynata 1:
? Olej
? Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub suszone płatki chilli lub drobno posiekana paryczka chilli
? Sól
Marynata 2:
? olej
? Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz
? Papryka
? Wygnieciony czosnek
? Mielony imbir
? Sól
Marnata 3:
? Olej
? Ocet
? Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
? Sól
Marynata 4:
? Olej lub masło
? Sok z cytryny lub limonki
? Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
? Wyciśnięty czosnek
? Posiekana natka pietruszki
? Sól
Marynata 5:
? Olej
? Ocet
? Wytrawne sherry lub białe wino
? Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
? Wyciśnięty czosnek
? Świeżo mielony czarny pieprz
? Sól
Marynata 6:
? Olej lub masło
? Sok z cytryny lub limonki
? Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
? Utarty czosnek
? Mielona kolendra,
? Mielony cynamon
? Mielony imbir
? Świeża lub suszona pietruszka lub oregano
? sól
Marynata 7:
? Olej lub masło
? Sok z cytryny lub limonki i/lub ocet
? Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
? Utarty czosnek
? Angostura bitters lub podobny
? Papryka
? Sól
Przygotowanie
Marynaty pozwalają na szerokie pole do popisu – ilości powinno się dobrać wg własnych upodobań.
Wymieszać wszystkie składniki razem w szklanym naczyniu można pozostawić marynatę na dzień lub dwa w lodówce, aby się przegryzła i nabrała smaku.
Kurczaka dzielimy na kawałki (lub pozostawiamy w całości, jeśli będziemy piec go w piekarniku) lub przygotowujemy na „motylka” – przecinamy kurczaka przez środek z jednej strony (od piersi) i rozkładamy go na płasko tak, aby pozostał w całości, można go „potraktować” młotkiem do mięsa, aby był jak najbardziej płaski, można go delikatnie ponacinać.
Smarujemy kurczaka dokładnie wybraną marynatą i marynujemy przez 3-4 godzin (a najlepiej przez noc)
Pieczmy kurczaka na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku, od czasu do czasu odwracając i smarując pozostałą marynatą.
Przed podaniem upewnij się, że mięsa jest dobrze upieczone. Podawać z marynatą (nie z tą partią, która miała styczność z surowym mięsem), można podawać z pieczywem, ryżem, pieczonymi ziemniakami, pieczonymi na grillu ananasami lub innymi „grillowalnymi" owocami.
Danie przysadzone na grillu będzie kulminacją przyjęcia z grilla.
Jako że składniki są dość ostre należy zachować ostrożność.