facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kurczak po pekińsku

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

1 kg udek kurczaka,
25 dag wędzonego boczku,
6 cebulek ,

Przyprawy:

1 łyżeczka imbiru w proszku,
2 łyżeczki czystej wódki,
1 łyżka oleju sojowego,
1 łyżeczka cukru,
3 łyżeczki sosu sojowego,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki soli,
2 roztarte ząbki czosnku.

Przygotowanie


Usunąć z udek, skórę i kości.Mięso pokrajać na kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 cm. Przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać , wstawić do lodówki na 12 godz.. Dwie godziny przed przyrządzeniem wyjąć. Boczek pokrajać na kilkanaście  kwadratów o boku 3 cm. Od cebulek odkroić szczypior ok. 3 cm przy cebulce. Każdą przeciąć wzdłuż na pół, rozdzielić. Folię aluminiową pociąć na kwadraty o wymiarach 9 cm. Plasterki boczku położyć pośrodku folii, ułożyć na nich po kawałku kurczaka i cebulki dymki, przykryć drugim plasterkiem. Folię złożyć w trójkąt, wolne brzegi zwinąć w wąski rulon (1/2 cm) przycisnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C. Zwinięte kawałki kurczaka ułożyć jedną warstwą na niskiej blasze. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 min. Podawać na gorąco.

Ilość odsłon: 1339
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl