facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kurczak tandoori. Kuchnia indyjska.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 3 nieduże kurczaki (o wadze około 1 kg)
* 2 łyżeczki soli peklującej
* 1/3 szklanki soku z cytryny
Marynata:
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru
* 1 łyżeczka rozdrobnionych w moździerzu i uprażonych nasion kuminu (kminu rzymskiego)
* 1/2 łyżeczki rozdrobnionego w moździerzu kardamonu
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
* ghee albo zwykłe sklarowane masło lub lekki olej

Przygotowanie

Odetnij skrzydełka kurczaka, usuń mostek, tuszkę podziel na ćwiartki. Ostrożnie zdejmij skórę (skrzydełka, mostek i skórę możesz pozostawić np. do przygotowania bulionu lub bazy na sos). Kawałki kurczaka ponakłuwaj widelcem, ponacinaj w odstępach co 2 cm do głębokości 1 cm. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj sól peklową i sok z cytryny, dobrze wetrzyj w mięso. Przykryj i odłóż na 30 minut. Wszystkie składniki marynaty zmiksuj w blenderze na gładki sos. Marynatą polej kurczaka, wymieszaj, aby każdy kawałek był nią dobrze pokryty. Ponownie przykryj i marynuj przez co najmniej 4 godziny w temperaturze pokojowej lub wstaw na noc do lodówki. Co jakiś czas musisz mięso odwracać w marynacie. Jeśli włożyłaś kurczaka do lodówki, wyjmij go na godzinę przed przygotowaniem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C, wyjmij kurczaka z marynaty, natrzyj ghee lub olejem i ułóż w szerokiej brytfannie lub na blasze. Ustaw na środkowym poziomie piekarnika, piecz przez 25-30 minut. Tak przygotowanego kurczaka możesz także upiec na grillu.

Ilość odsłon: 1081
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl