facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kurczak z warzywami po chińsku

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 500 g mięsa kurczaka
* 250 g pora
* 250 g marchwi
* 2 cebule
* 1 łyżeczka oleju sezamowego
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1/4 litra bulionu z kurczaka
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 4 łyżki oleju o neutralnym smaku
* 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Mięso pokroić w paseczki o szerokości 1/2 cm. Oczyszczony por pokroić w plasterki, opłukać i osuszyć. Obraną marchew pokroić na słupki wielkości zapałki, obraną cebulę pokroić na talarki. Bulion wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, śmietaną, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewać kolej-no niewielką ilość oleju i stale mieszając podsmażać w małych porcjach wszystkie składniki, aż zmienią kolor i zaczną wydzielać aromatyczny zapach. W pierwszej kolejności podsmażyć mięso. Podsmażone składniki przekładać na cedzak umieszczony na misce. Do tłuszczu ze smażenia dodać sok, który zebrał się w misce oraz wymieszane dodatki. Sos krótko gotować, dodać podsmażone składniki, wymieszać i doprawić do smaku.

Ilość odsłon: 2832
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl