facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kurczę nadziewane po warszawsku

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 kurczę (1,5 kg),
sól,
5 dag czerstwej bułki,
3 wątróbki z kurcząt,
1 jajo,
1 łyżeczka masła,
koperek i natka pietruszki,
masło do pieczenia.

Przygotowanie

Sprawione kurczę posolić i odstawić w chłodne miejsce. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć razem z wątróbką. Do zmielonej masy dodać surowe żółtko, masło, 1,5 łyżki posiekanego zielonego koperku i natki pietruszki. Doprawić do smaku solą. Utrzeć nadzienie, dodając na końcu pianę ubitą z białka. Napełnić kurczę nadzieniem i przewiązać na krzyż sznurkiem. Ułożyć je w brytfannie, na wierzch położyć kawałek surowego masła. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Polewć w czasie pieczenia roztopionym masłem i skrapiać wodą. Przed podaniem pokroić na ćwiartki. Podawać z ryżem na sypko isałatą po francusku.

Ilość odsłon: 903
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl