facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kuskus. Kuchnia turecka.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 25 dag kaszy kuskus
* 1 czerwona papryka
* 1 bakłażan
* 1/2 pęczka dymki
* 4 ząbki czosnku, 2 gałązki melisy
* oliwa z oliwek do smażenia
* sól, pieprz
* szczypta ostrej papryki
* na sos;
* 125 ml soku pomidorowego
* 2 dojrzałe pomidory
* sól, pieprz cayenne

Przygotowanie

Kaszę zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, aż napęcznieje. Bakłażan i paprykę umyć, oczyścić z nasion i podzielić na małe kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Dymkę wraz ze szczypiorkiem umyć i skroić, podobnie melisę. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i przesmażyć wszystkie warzywa. W dużym rondlu wymieszać kaszę kuskus z warzywami, doprawić solą, pieprzem i ostrą papry­ką. Sok pomidorowy wlać na patelnię, z pomidorów zdjąć skórkę i podzielić je na ćwiartki i dodać do soku. Sos doprawić solą, pieprzem i mieszać, aż nieco zgęstnieje. Kaszę z warzywami zalać sosem pomidorowym i dusić około pół godziny. Podawać z daniami mięsnymi.

Kasza kuskus zawiera dużo białka i błonnika, należy ją więc często poda­wać dzieciom, białka wzmacniają kości, a błonnik poprawia trawienie.

Ilość odsłon: 1207
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl