Przygotowanie
Kaszę zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, aż napęcznieje. Bakłażan i paprykę umyć, oczyścić z nasion i podzielić na małe kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Dymkę wraz ze szczypiorkiem umyć i skroić, podobnie melisę. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i przesmażyć wszystkie warzywa. W dużym rondlu wymieszać kaszę kuskus z warzywami, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Sok pomidorowy wlać na patelnię, z pomidorów zdjąć skórkę i podzielić je na ćwiartki i dodać do soku. Sos doprawić solą, pieprzem i mieszać, aż nieco zgęstnieje. Kaszę z warzywami zalać sosem pomidorowym i dusić około pół godziny. Podawać z daniami mięsnymi.
Kasza kuskus zawiera dużo białka i błonnika, należy ją więc często podawać dzieciom, białka wzmacniają kości, a błonnik poprawia trawienie.