facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Laksa lemak zupa z owoców morza z makaronem

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

Porcja dla 4 osób.

375 g świeżych krewetek,
500 ml wody,
400 g makaronu ryżowego,
2 gałązki świeżej mięty,
1/2 małego ogórka.
Sos:
4-6 suszonych czerwonych papryczek chilli,
1 łyżeczka cytronelli,
8 szalotek,
kawałek imbiru (1 cm),
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki pasty krewetkowej,
2 łyżeczki kolendry,
4 łyżki oleju,
750 ml mleka kokosowego,
1 łyżeczka soli.

Przygotowanie

1. Krewetki obrac, umyc i usunac czarna zylke. Przelozyc do garnka, zalac woda
i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac przez 2 min. Odcedzic,
nie wylewajac wywaru.
2. Makaron zalac wrzaca woda i moczyc przez 3 min. Odcedzic.
3. Przygotowac sos: papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Przekroic i usunac nasionka. Imbir obrac i wraz z papryczkami i szalotkami drobno pokroic. Nastepnie papryczki, szalotki, imbir, cytronelle, kurkume oraz
paste krewetkowa utrzec w mozdzierzu na gladka paste (dodac 1,5 lyzki oleju
jesli uzywamy miksera). Dodac kolendre i wymieszac.

Ilość odsłon: 1416
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl