facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Przepis dodał: prpr

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

45 min.

Składniki

- por - 2 sztuki
- ziemniaki - 350 g
- marchewka - 50 g
- bulion warzywny - 1 litr
- czosnek - 1 ząbek
- cebula dymka - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- suszony tymianek – 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Przygotowanie

1. Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.

2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.

3. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.

4. Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

5. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Ilość odsłon: 433
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl