Przygotowanie
Wykonanie:
- Układam filety na papierze do pieczenia, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, wstawiam do lodówki.
- Ciasto kroję na 2 części, jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część formuję w prostokąt nieco większy niż filety.
- Zimne ciasto układam na nawilżonej blasze do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 220? przez 10 minut, następnie posypuję kaszą manną, układam filety, obkładam masłem, posypuję oliwkami, natką i estragonem.
- Pozostałym ciastem uformowanym w prostokąt przykrywam filety, zawijając brzegi pod spód. Smaruję ciasto składnikami do glazury i piekę 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160? i piekę kolejne 15 minut.
- Przykrywam folią gdy zacznie się za bardzo rumienić.
Sos:
- Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i mieszam 1 minutę, następnie dodaję sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję śmietanę, zioła, sól i pieprz. Podaję z rybą.
Uwagi:
- Ciasto pod rybą było troszkę namoknięte, mimo, że wcześniej było podpiekane w piekarniku. Jeśli komuś to przeszkadza, można podpiec wcześniej samego łososia, lub podgotować na parze, dopiero później położyć go na cieście, przykryć resztą drugą jego częścią i zapiec.
- Ja potrawę przyrządziłam z młodymi ziemniakami z wody i szparagami z masłem i parmezanem, dlatego porcje ryby na jedną osobę były o połowę za duże. Jeśli łososia przygotowujemy bez dodatków (lub tylko z sałatą z vinegretem, proporcje będą odpowiednie.