facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Łosoś we francuskim cieście. Kuchnia francuska

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki dla 6 osób:

* 6 filetów z łososia, bez skórki po ok 200 g każdy
* sól i pieprz
* 450 g ciasta francuskiego
* 2 łyżki kaszy manny
* 15 g masła
* sok z 1/2 cytryny
* po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu
* glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka

Sos ziołowy (można przygotować wcześniej):

* 40 g pokrojonego w kostkę masła
* 1 łyżka mąki
* 200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)
* 3 łyżki białego wina
* 1 łyżka śmietanki kremówki
* po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
* sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Wykonanie:

  • Układam filety na papierze do pieczenia, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, wstawiam do lodówki.
  • Ciasto kroję na 2 części, jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część formuję w prostokąt nieco większy niż filety.
  • Zimne ciasto układam na nawilżonej blasze do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 220? przez 10 minut, następnie posypuję kaszą manną, układam filety, obkładam masłem, posypuję oliwkami, natką i estragonem.
  • Pozostałym ciastem uformowanym w prostokąt przykrywam filety, zawijając brzegi pod spód. Smaruję ciasto składnikami do glazury i piekę 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160? i piekę kolejne 15 minut.
  • Przykrywam folią gdy zacznie się za bardzo rumienić.

Sos:

  • Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i mieszam 1 minutę, następnie dodaję sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję śmietanę, zioła, sól i pieprz. Podaję z rybą.

Uwagi:

  • Ciasto pod rybą było troszkę namoknięte, mimo, że wcześniej było podpiekane w piekarniku. Jeśli komuś to przeszkadza, można podpiec wcześniej samego łososia, lub podgotować na parze, dopiero później położyć go na cieście, przykryć resztą drugą jego częścią i zapiec.
  • Ja potrawę przyrządziłam z młodymi ziemniakami z wody i szparagami z masłem i parmezanem, dlatego porcje ryby na jedną osobę były o połowę za duże. Jeśli łososia przygotowujemy bez dodatków (lub tylko z sałatą z vinegretem, proporcje będą odpowiednie.
Ilość odsłon: 864
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl