facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Łosoś zapiekany z czerwonym pesto

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

losos-pesto-00

Składniki, 2 porcje:
? 2 filety z łososia, każdy po około 150 g
? sól morska, świeżo zmielony pieprz
? 3 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów (gotowe lub własne, przepis poniżej)
? 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej
? 4 łyżki posiekanego szczypiorku
? 12 pomidorków koktajlowych
? 2 łyżeczki cukru pudru
Pesto z suszonych pomidorów:
? 4 - 5 kawałków suszonych pomidorów
? 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
? sól i pieprz
? garść orzeszków pinii
? garść tartego parmezanu
Wszystkie składniki zmiksować blenderem ręcznym.

Przygotowanie

  • Łososia opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w małym naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Przygotować pesto z suszonych pomidorów, odmierzyć 3 łyżki i wymieszać je z jogurtem naturalnym lub ze śmietaną jogurtową. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pesto wyłożyć na łososia, posypać połową szczypiorku. Pomidorki przekroić na połówki, oprószyć solą, pieprzem, cukrem pudrem. Włożyć je do naczynia z łososiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez około 18 - 20 minut, aż łosoś będzie upieczony w środku (sprawdzić widelcem). Na koniec włączyć funkcję grilla w piekarniku i lekko zrumienić. Posypać resztą szczypiorku i podawać
Ilość odsłon: 789
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl