facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Maki Sushi

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

2 filiżanki ryżu
2 1/4 filiżanki wody
1/4 filiżanki octu ryżowego
łyżka cukru
2 łyżki soli
szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku)
ogórek
filet z łososia
nori (sprasowany morszczyn)

Przygotowanie

1. Bardzo dokładnie wypłucz ryż pod bieżącą wodą (przez około 20 minut - do chwili, kiedy woda będzie zupełnie czysta); w ten sposób wypłuczesz skrobię. Zagrzej wodę, dodaj ryż i odrobinę soli, i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie odstaw ryż na 10 minut i trzymaj zamknięty w garnku, którego nie wolno otwierać. Resztę składników wymieszaj w rondlu i zagotuj (ocet ryżowy, cukier) - całość bardzo dokładnie mieszaj, co najmniej przez 3 minuty az rozpuści się cukier i powoli dodaj do ryżu. Część tego syropu rozpuść w przegotowanej wodzie. Będzie potrzebna do maczania rąk przed nałożeniem ryżu na nori (po to by ryż nie kleił się do rąk).



2. Teraz możesz przygotować matę bambusową, na której połóż płat suszonych wodorostów (nori) lśniącą stroną do góry. Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry (przed rozpoczęciem czynności zanurz ręce w rozwodnionym syropie octu ryżowego, żeby ryż się nie przyklejał). Na ryżu rozprowadź pasek wasabi (proszek należy wcześniej wymieszać z odrobiną wody i palcem rozsmarować na ryżu). Kolejne paski (obok wasabi) ułóż z ogórka (pokrojonego w cienkie paski) i łososia (pociętego na długie paski). Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową. Następnie pokrój w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm.



3. W osobnym naczyniu podaje się sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi przed zjedzeniem.
Ilość odsłon: 784
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl