facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Makowiec wiejski

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
250 g margaryny,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka, aromat migdałowy,
50 g drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa makowa:
1 szklanka cukru,
2 szklanki maku,
50 g orzechów włoskich,
50 g rodzynków,
2 białka.

Pianka:
4 białka,
1 łyżka soku malinowego,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 szklanki cukru pudru.

Kruszonka: 50 g masła,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1/2 op. cukru waniliowego (8 g)

Przygotowanie

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem. Masa makowa: Mak sparzyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z makiem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pianka: Z białek, cukru, soku malinowego i z cytryny ubić bardzo sztywną pianę. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki przełożyć ciasto. Na nim rozłożyć masę. Wstawić do piekarnika na 50 min. Piec w temp. 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać orzeszkami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia .

Ilość odsłon: 1110
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl