facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Makowiec zawijany

Przepis dodał: Migotka

Ocena

4,33 ( 3 głosów )

Składniki

* żółtka 4 szt
* mleko 120 ml
* mąka pszenna 2 szklanki
* margaryna 100 g
* drożdże 30 g
* cukier biały 4 łyżki stołowe
* olej 1 łyżka stołowa
* sól 1/2 łyżeczki
* spirytus 1 łyżka stołowa
* cukier waniliowy 16 g
* niebieski mak 500 g
* cukier 250 g
* rodzynki 100 g
* orzechy włoskie 50 g
* miód 1 łyżka
* margaryna 1 łyżka
* olejek migdałowy 1 szt
* cynamon 2 łyżeczki

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:
(mąka pszenna - 2 szklanki, mleko - 120 ml, margaryna - 100 gram, żółtka - 4 sztuk, drożdże - 30 gram, cukier biały - 4 lyzki stolowe, olej - 1 łyżka stołowa, sól - 1/2 łyzeczki, spirytus - 1 łyżka stołowa, cukier waniliowy - 16 gram)

1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
(mak niebieski - 500 gram, cukier - 250 gram, rodzynki - 100 gram, orzechy włoskie - 50 gram, miód - 1 łyżka, cynamon - 2 łyżeczki, olejek migdałowy - 1 sztuka, margaryna - 1 łyżka)

1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków).
Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem

Ilość odsłon: 1403
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl