Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
(mąka pszenna - 2 szklanki, mleko - 120 ml, margaryna - 100 gram, żółtka - 4 sztuk, drożdże - 30 gram, cukier biały - 4 lyzki stolowe, olej - 1 łyżka stołowa, sól - 1/2 łyzeczki, spirytus - 1 łyżka stołowa, cukier waniliowy - 16 gram)
1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
(mak niebieski - 500 gram, cukier - 250 gram, rodzynki - 100 gram, orzechy włoskie - 50 gram, miód - 1 łyżka, cynamon - 2 łyżeczki, olejek migdałowy - 1 sztuka, margaryna - 1 łyżka)
1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).
Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków).
Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem