facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Makowiec

Przepis dodał: MisztrzKuchni

Ocena

3,33 ( 9 głosów )

Czas przygotowania

70 min.

Składniki

rodzynki 1 według uznania
orzechy 1 według uznania
skórka pomarańczowa 1 według uznania
cukier waniliowy 1 paczka
jajka 4 szt
żółtka jaj 2 szt
śmietana kwaśna 18% 2 łyżki
mak 1 kg
stopione masło 20 dag
figi 1 paczka
miód 2 łyżki
mąka 0,75 kg
proszek do pieczenia 5 łyżeczek
margaryna 27 dag
cukier 87 dag
sól 1,5 szczypty
migdały 1 według uznania

Przygotowanie

Mąkę, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, margarynę, 27 dkg cukru, sól, cukier waniliowy, 3 całe jajka ,śmietanę zagnieść na jednolitą masę. Wszystkie składniki musza być w pokojowej temperaturze! Następnie wyłożyć ciastem spód formy wysmarowanej margaryną, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto ułożyć zaraz przed włożeniem całości do piekarnika na wierzch makowca, np. w jakiś wzór (patrz-> krata, paski) masa makowa: Mak sparzyć i zemleć, a następnie dodać do niego 60 dkg cukru, stopione masło, 2 całe jaja i 2 żółtka, migdały, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową ,figi,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki miodu. Całość wymieszać i ułożyć na spód wyłożony z ciasta do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 150-180 stopni , piec powoli do 300 stopni ok. 50 minut.
Ilość odsłon: 4425
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl
Projekt i wykonanie strony www: themedia.pl