Składniki
* 1 duża posiekana cebula
* 1 cienko pokrojony seler korzeniowy
* 1 roztarty ząbek czosnku
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek
* 5 szklanek chudego bulionu z kury
* 2 szklanku chudo pokrojonej kapusty
* 1 szklanka pokrojonej cukini lub dyni
* 1 cienko pokrojona marchew
* listek laurowy
* 1 łyżeczka suszonych liści tymianku
* 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
* 1/2 suszonych liści oregano
* szczypta czarnego mielonego pieprzu
* szczypta mielonych nasion selera
* 1 puszka (ok 400g.) opłukanej o odsączonej białej fasoli
* 1/2 szklanki radiatore (drobny makaron w kształcie krążków)
* 1 puszka (ok 200 g.) przecieru pomidorowego
Przygotowanie
W brytfannie zmieszaj cebulę, seler, czosnek, oliwę i 3 łużki stołowe bulionu. Podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż zmięknie cebula. Następnie dodaj kapustę, cukinię (lub dynię), marchewkę, listek laurowy, tymianek, bazylię, oregano, pieprz, nasiona selera i pozostały bulion. Podgrzewaj do momentu zawrzenia. Przykryj, zmniejszając równocześnie ogień i duś przez 15 minut (aż warzywa zmiękną). Następnie dodaj fasolę i makaron, duś kolejne 10 minut (aż zmięknie makaron). Wymieszaj z sosem pomidorowym.