facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Moja marynata grzybowa

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Małe,
nieuszkodzone,
świeże grzyby leśne ok. 2-2,5 kg,
6 słoików typu twist o poj. 0,35 l

Marynata: 1 szklanka octu spirytusowego 10 %,
4 szklanki wody,
2 czubate łyżki cukru,
pół łyżeczki soli

Do każdego słoika wrzucić:
3 goździki,
ćwierć łyżeczki białej gorczycy,
liść laurowy,
3 ziarnka ziela angielskiego,
10 ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie

1. Najlepiej każdy gatunek grzybów marynować oddzielnie. Grzyby powinny być mniejsze niż otwór w słoiku. Grzyby do marynowania bierzemy zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami. Jedynie w gąskach i rydzach pozostawia się trzonki.

2. Umyte i dokładnie oczyszczone grzyby wrzucić na osolony wrzątek i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia (Uwaga: kipią!) przez 10-15 min.

3. Grzyby odcedzić, przelać świeżą gorącą wodą.

4. W każdy słoik wrzucić przyprawy i napełnić gorącymi jeszcze grzybami do 2/3 wysokości naczynia.

5. Zalać gotującą się marynatą do pełna.

6. Każdy słoik dobrze zamknąć i postawić do góry dnem.

7. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Potem przewrócić i wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

Ilość odsłon: 1257
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl