facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Murzynek z orzechami

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

CIASTO
kostka margaryny (250g)
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
1,5 szkl. cukru
5 jajek
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia (2 łyżki)
skórka otarta z cytryny
cukier waniliowy
6 łyżek dżemu porzeczkowego(lub innego kwaśnego)
200 g orzechów włoskich
POLEWA
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
czubata łyżka masła

Przygotowanie

1. Margarynę, mleko, kakao i cukier włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu (mieszać od czasu do czasu).



2. Powstałą masę wystudzić.



3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, orzechy posiekać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.



4. Do wystudzonej masy kakaowej dodawać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, proszek, dżem i orzechy - miksować. Na końcu dodać ubite białka, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.



5. Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto, piec w 180 stopniach ok. 40 minut (sprawdzać patyczkiem).



6. POLEWA: wszystkie składniki połączyć, zagotować mieszając, lekko wystudzoną polewę wylać na ciasto. Można użyć gotowej polewy lub posypać ciasto cukrem pudrem.

Ilość odsłon: 2925
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl