facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Musakka z kalafiora (Karnibahar Musakka). Kuchnia turecka.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

Mięso mielone 1 1 szklanki 250 g
Cebula 1 średniej wielkości 75 g
Masło lub margaryna 2 łyżeczki 30 g
Przecier pomidorowy 1 1 łyżeczki 20 g
Woda 3 szklanka+1 1 łyżeczki 200 g
Sól 2 łyżeczki 12 g
Pieprz czarny 1 łyżeczki 0.5 g
Kalafior 1 duża główka 1250 g

Przygotowanie

Podsmażyć mielone mięso i pokrojoną cebulę na margarynie przez 8-10 minut do czasu aż mięso skruszeje. Dodać przecier pomidorowy, ciepłej wody, soli i pieprzu; zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minut. Podzielić kalafior na kwiaty. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub przykrytym płytkim rondlu. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut lub do czasu zmiękczenia kwiatów kalafiora (lub piec na średnim gazie). Podawać na gorąco.
Regionalna charakterystyka:
Tę potrawę gotuje się przeważnie w regionie śródziemnym i egejskim w czasie zimy. Podajemy ją na obiad lub kolację jako danie główne wraz z pilaf i hosaf lub jogurtem. Zamiast mięsa mielonego można użyć uprzednio ugotowaną zieloną soczewicę

Ilość odsłon: 1061
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl