facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Musztarda własna naturalna

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 60g gorczycy;
* 20g kolendry;
* 20 ziaren pieprzu zielonego;
* 5g imbiru mielonego;
* 1/2 łyżeczki cząbru;
* ok. 100ml octu jabłkowego; (można winny);
* 25 ml oleju z pestek winogron;
* odrobina soli i cukru (miarką ?w 3 palce?).

Przygotowanie

Zmiel 40 g gorczycy  oraz 10g kolendry i pieprz, a 20g gorczycy i 10g kolendry mocno pognieć, zmieszaj z imbirem dodaj sól i cukier i zalej octem w słoiczku, tak aby przykrył mieszaninę, ok. 0,5 cm ponad.
Pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 dni, jeśli trzeba uzupełniaj octem ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić.
Dodaj cząber, olej i wymieszaj, pozostaw na 1 dzień.
To już wszystko.
Możesz stosować jako  samą musztardę jak również po zastosowaniu różnych dodatków  np. majonezu służyć może jako sos do jaj czy mięs.

Bardzo ciekawe smaki mają:
- mieszanka łyżeczki tej musztardy z dwiema łyżkami drobno startego gotowanego buraka(!) ;
-łyżeczka musztardy z koncentratem pomidorowym oraz pokrojonym drobno pomidorem(bez pestek i skórki).

Ilość odsłon: 1168
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl