Przygotowanie
Zmiel 40 g gorczycy oraz 10g kolendry i pieprz, a 20g gorczycy i 10g kolendry mocno pognieć, zmieszaj z imbirem dodaj sól i cukier i zalej octem w słoiczku, tak aby przykrył mieszaninę, ok. 0,5 cm ponad.
Pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 dni, jeśli trzeba uzupełniaj octem ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić.
Dodaj cząber, olej i wymieszaj, pozostaw na 1 dzień.
To już wszystko.
Możesz stosować jako samą musztardę jak również po zastosowaniu różnych dodatków np. majonezu służyć może jako sos do jaj czy mięs.
Bardzo ciekawe smaki mają:
- mieszanka łyżeczki tej musztardy z dwiema łyżkami drobno startego gotowanego buraka(!) ;
-łyżeczka musztardy z koncentratem pomidorowym oraz pokrojonym drobno pomidorem(bez pestek i skórki).