facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Nachos zapiekane z serem i kurczakiem

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

1 filet z piersi kurczaka
1 avocado
2 pomidory, 1 zielony ogórek , 1 żółta papryka, kilka czarnych oliwek
1 1/2 ząbeku czosnku, 1 cebula
opakowanie Nachos
15 dkg sera Gouda
kubek zakwaszanej śmietany
olej z pestek winogron
połowa cytryny
sambal olek, ocet balsamiczny, sos tabasco
soł, pieprz, mielony kminek, listki bazyli

Przygotowanie

1.

Mieso myjemy i tniemy na drobne kawałki. Dodajemy sól, pieprz, zmielony kminek, odrobinę octu balsamicznego, odrobine przyprawy sambal olek, wyciśnięty ząbek czosnku, pocięte listki bazylii. Tak przygotowane mięso zostawiamy na 2 godz. Pomidory parzymy gotowaną wodą, obieramy ze skórki, pestkujemy i tniemy w drobną kostkę. Paprykę po umyciu i usunięciu pestek rownież tniemy w drobną kostkę. Umyty ogórek tniemy w drobne słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

2. Avocado myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Skórę obieramy i dwie połówki avocado rozgniatamy widelcem. do tego dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku ( mały lub połowę większego ) pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i pomidor wcześniej odpestkowany. Po wymieszaniu solimy, pieprzymy i dodajemy kilka kropel sosu tabasco i sok z wyciśniętej cytryny. Tak przygotowane guacamole wstawiamy do lodówki.



3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na silnym ogniu zmacerowane mięso z kurczaka. Podczas smażenia należy mięso mieszać, by nie zaczęło puszczać soku, a jedynie usmażyło się na złotobrązowy kolor.



4. W małej formie do zapiekania lub na talerzu, który można spokojnie wstawiać do piekarnika i piec, wykladamy nachosy mieszając je z kawałkami usmażonego kurczaka, a następnie posypujemy utartym serem Gouda. Zapiekamy około 15 min.



5. Zapieczone nachosy posypujemy pociętymi wcześniej ogórkiem, pomidorem i papryką. Dodajemy kilka czarnych oliwek. Na wierzch potrawy kładziemy łyżkę sosu guacamole i łyżkę kwaśnej śmietany. Rewelacyjnie smakuje z kieliszkiem bialego wytrawnego wina. Smacznego!!!!!!!
Ilość odsłon: 4464
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl