facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Naleśniki w sosie pieczarkowo-serowym

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna,
razowa,
? świeżych mleka,
oliwa,
sól,
jajko;

Sos: 40 dag świeżych pieczarek,
oliwa,
pieprz ziołowy,
papryka w proszku,
1 łyżeczka mąki,
2 łyżki śmietany 0,5%,
Ser starty na grubo

Przygotowanie

Dobrze wypłukane pieczarki, pokroić w plastry, namoczyć i gotować, aż puszczą soki. W międzyczasie zrobić ciasto na naleśniki: pół litra mleka, mąka pszenna, trochę razowej, szczypta soli, parę kropel oliwy, jajko. Smażymy na dużej patelni, dolewając kroplę oliwy przed każdym smażeniem. Naleśniki układamy w półkola i przykrywamy pokrywą żaroodporną. Powracamy do pieczarek. Zagotowane odsączamy i smażymy w oliwie, dodajemy pieprz ziołowy, szczyptę papryki. Po 15 minutach powoli dodajemy łyżeczkę mąki rozcieńczonej w 1/3 szklanki ciepłej wody. Mieszamy a po kolejnych 5 minutach dodajemy 2 łyżki 0,5% śmietany. Konsystencję mieszamy do momentu, gdy uzyska jasno brązowy kolor, po czym polewamy nią naleśniki. Wszystko posypujemy wcześniej startym na grubo serem żółtym (parmezan lub gouda).

Ilość odsłon: 634
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl