Przygotowanie
Dobrze wypłukane pieczarki, pokroić w plastry, namoczyć i gotować, aż puszczą soki. W międzyczasie zrobić ciasto na naleśniki: pół litra mleka, mąka pszenna, trochę razowej, szczypta soli, parę kropel oliwy, jajko. Smażymy na dużej patelni, dolewając kroplę oliwy przed każdym smażeniem. Naleśniki układamy w półkola i przykrywamy pokrywą żaroodporną. Powracamy do pieczarek. Zagotowane odsączamy i smażymy w oliwie, dodajemy pieprz ziołowy, szczyptę papryki. Po 15 minutach powoli dodajemy łyżeczkę mąki rozcieńczonej w 1/3 szklanki ciepłej wody. Mieszamy a po kolejnych 5 minutach dodajemy 2 łyżki 0,5% śmietany. Konsystencję mieszamy do momentu, gdy uzyska jasno brązowy kolor, po czym polewamy nią naleśniki. Wszystko posypujemy wcześniej startym na grubo serem żółtym (parmezan lub gouda).