Przygotowanie
1. Pomarańcze dobrze umyć. Skórkę zetrzeć, a z owocu wycisnąć sok i odstawić. Mąkę wymieszać z jajkami, skórką pomarańczową, solą i pół łyżeczki tymianku. Mieszając, dodawać na zmianę roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne, ale gęste gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 min.
2. Dymkę umyć i cienko pokroić w plasterki. Oczyszczone grzyby opłukać pod bieżąca wodą i też pokroić w cienkie plasterki, po czym skropić sokiem z cytryny.
3. Filety pokroić na wąskie pasma. Rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim mięso. Przyprawić je solą i pieprzem, zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnie wlać resztę oleju i smażyć na nim grzyby przez 5 min na dużym ogniu. Po 3 min dodać dymkę. Nadzienie przyrządzić wg przepisu podanego poniżej.
4. Na gorącym tłuszczu usmażyć 8 naleśników, posmarować nadzieniem i zawinąć. Podawać posypane tymiankiem.
(Przepis na 4 porcje)
Rady: Przygotowane ciasto naleśnikowe należy pozostawić pod przykryciem na 30 min, aby mąka napęczniała. Naleśniki będą wówczas lżejsze i będą się lepiej smażyły.
Nadzienie wymieszać z sokiem pomarańczowym oraz śmietana i gotować bez przykrycia przez 10 min na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.