facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Naleśniki z grzybami i kurczakiem

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 mała pomarańcza,
15 dag mąki,
3 jajka,
1 łyżeczki soli,
1 łyżeczka tymianku,
150 g roztopionego masła,
1 i 1/5 szklanki mleka,
margaryna do smażenia

Nadzienie: 5 dymek,
25 dag dowolnych grzybów,
2 łyżki soku z cytryny,
50 dag filetów z piersi kurczaka,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz,
200 g śmietany

Przygotowanie

1. Pomarańcze dobrze umyć. Skórkę zetrzeć, a z owocu wycisnąć sok i odstawić. Mąkę wymieszać z jajkami, skórką pomarańczową, solą i pół łyżeczki tymianku. Mieszając, dodawać na zmianę roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne, ale gęste gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 min.

2. Dymkę umyć i cienko pokroić w plasterki. Oczyszczone grzyby opłukać pod bieżąca wodą i też pokroić w cienkie plasterki, po czym skropić sokiem z cytryny.

3. Filety pokroić na wąskie pasma. Rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim mięso. Przyprawić je solą i pieprzem, zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnie wlać resztę oleju i smażyć na nim grzyby przez 5 min na dużym ogniu. Po 3 min dodać dymkę. Nadzienie przyrządzić wg przepisu podanego poniżej.

4. Na gorącym tłuszczu usmażyć 8 naleśników, posmarować nadzieniem i zawinąć. Podawać posypane tymiankiem.

(Przepis na 4 porcje)

Rady: Przygotowane ciasto naleśnikowe należy pozostawić pod przykryciem na 30 min, aby mąka napęczniała. Naleśniki będą wówczas lżejsze i będą się lepiej smażyły.

Nadzienie wymieszać z sokiem pomarańczowym oraz śmietana i gotować bez przykrycia przez 10 min na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.

Ilość odsłon: 627
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl