facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Nalewka lwowska

Przepis dodał: gotowanie

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 litr spirytusu 96%
25 dkg suszonego głogu
10 suszonych śliwek
3 dkg rodzynek królewskich
3 dkg suszonej tarniny
? laski wanilii
1 łyżeczka rozdrobnionej suchej skórki cytrynowej
1 szklanka miodu
3 szklanki wody

Przygotowanie

Suszone owoce bardzo dokładnie umyć, umieścić w słoju. Wodę zagotować, przelać do słoja, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, zamknąć pozwolić aby napar sam się schłodził do temperatury około 40 stopni, dodać miód, wymieszać, dodać spirytus, słój szczelnie zamknąć na okres 30 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsać słojem aby nalew się dokładniej mieszał. Po 30 dniach nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Ilość odsłon: 1532
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl