facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Nalewka z jarzębiny

Przepis dodał: gotowanie

Ocena

3,00 ( 1 głosów )

Składniki

1 kg owoców jarzębiny
1/2 l spirytusu
2 szklanki przegotowanej wody
1/2 kg cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie

Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny, aby pozbyć się goryczki sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą, przechowywać w ciepłym miejscu przez 3 tygodnie. Zlać nalew, odcisnąć do niej sok z owoców, przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej 4-6 miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Ilość odsłon: 1451
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl