facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ogórki kiszone

Przepis dodał: Marakuja

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Na litrowy słoik:
8-9 małych ogórków,
2 żabki czosnku,
gałązka kopru,
mały kawałek korzenia chrzanu,
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
ew. liście wiśni lub winorośli,
sól kamienna.

Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2 -3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz. Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki soli kamiennej. Mocno zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. następnie pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarnik nagrzanym do tempratury 90 stopni. 

Ilość odsłon: 1453
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl