Przygotowanie
1.
Oliwki odcedzić z zalewy na sicie. Zalewę przelać do rondelka, dodać ocet i zmiażdżone ząbki czosnku. Ogrzewać prawie do zagotowania.
2. Oliwki przesypać do słoiczka, w którym były. Do gorącej zalewy dodać listki oregano i bazylii. Zalać oliwki w słoiczku i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Odczekać przynajmniej dobę przed degustacją.
3. Tak przygotowane oliwki można przechowywać w lodówce kilka tygodni, nawet po odkręceniu słoiczka.
2. Oliwki przesypać do słoiczka, w którym były. Do gorącej zalewy dodać listki oregano i bazylii. Zalać oliwki w słoiczku i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Odczekać przynajmniej dobę przed degustacją.
3. Tak przygotowane oliwki można przechowywać w lodówce kilka tygodni, nawet po odkręceniu słoiczka.