facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

orientalny kurczak z ryżem i sosem słodko-kwaśnym

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 3 głosów )

Składniki

1. 3-4 filety z piersi kurczaka
2. 2 woreczki ryżu
3. słoiczek gotowego sosu słodko-kwaśnego (ja wybrałam pikantną wersję tego sosu firmy "Łowicz", ale może każdy inny)
4. łyżka masła
5. 2-3 łyżki oleju do smażenia
6. kostka rosołowa warzywna lub drobiowa
7. marynata do mięsa:

* łyżka musztardy
* łyżka miodu płynnego
* dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
* dwie łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
* szczypta cynamonu
* łyżka korzennej marynaty do mięsa (ja używam firmy "Kamis")
* szczypta soli
* szczypta pieprzu
* dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
* łyżeczka przyprawy do kurczaka
* łyżeczka przyprawy do gyrosa

czas przygotowania:

ok. 30 minut + kilka godzin marynowania kurczaka

potrzebne do przygotowania dania:

* ostry nóż
* deska do krojenia
* miseczka
* dwa garnki
* patelnia
* drewniana łyżka



Przygotowanie

    * filety z piersi kurczaka umyć pod zimną wodą i pokroić na cienkie paski
    * pokrojonego kurczaka włożyć do miseczki, dodać do niego wzystkie składniki marynaty, przykryć przezroczystą folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
    * ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową
    * kurczaka smażyć na patelni do momentu aż zrobi się mocno brązowy i będzie chrupiący
    * gotowy sos słodko-kwaśny przełożyć do małego garnka i podgrzać na niewielkim ogniu
    * gdy ryż będzie gotowy należy odlać nadniar wody, rozerwać torebki i wysypać go do miseczki a następnie dodać   łyżkę masła i dokładnie wymieszać
    * na talerzach rozłożyć na płasko ryż, polać go sosem słodko-kwaśnym a nim ułożyć usmażonego kurczaka i podawać

Ilość odsłon: 2038
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl