facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ostra papryka pasteryzowana

Przepis dodał: Olga

Ocena

5,00 ( 4 głosów )

Składniki

1 kg papryki - (najchętniej używam gatunku
"cyklon" jest bardzo ostra)
1 litr wody
1 szklanka octu spirytusowego (10%)
1 łyżka soli kamiennej
1 łyżka cukru
3 listki laurowe
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 główki czosnku
6 łyżek oliwy

Przygotowanie

Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy sól
  i cukier we wrzącej wodzie, wlewamy ocet i
  dodajemy listki laurowe, gorczycę, ziele
  angielskie oraz pieprz, gotujemy 10 minut,
  studzimy zalewę do temperatury około 80oC
  i przecedzamy przez sitko.
  Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą
  ciepłą wodą. Wykrawamy gniazda nasienne i
  usuwamy część pestek, ciasno układamy
  paprykę w słoje i dodajemy po kilka ząbków
  czosnku.

Zalewamy paprykę, dodajemy na wierzch
2 łyżki oliwy i zamykamy szczelnie słoje.
Pasteryzujemy około 10 minut,
(słoje 1/2 litra).
Sprawdzamy czy słoje są szczelnie
zamknięte przez ich odwracanie.
  Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ilość odsłon: 5313
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl