Przygotowanie
Owoce morza zapiekane pod ciastem fillo
krewetki, halibut, przegrzebki w pysznym sosie winnym z pomidorami i odrobiną musztardy
- Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7 minut.
- Krewetki obrać z pancerzy, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Filet z halibuta oczyścić z ości, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Małże Św. Jakuba przekroić na połówki.
- Na patelnię z cebulą i czosnkiem włożyć krewetki, rybę i małże. Zwiększyć ogień do średniego i smażyć przez 30 sekund. Doprawić solą i pieprzem, wlać białe wino, zagotować. Gotować przez około 2 - 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać sok i skórkę z 1/3 limonki, śmietankę kremową i musztardę. Wymieszać i gotować bez przykrycia przez około 2 - 3 minuty. Na koniec dodać natkę pietruszki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zawartość patelni rozłożyć do dwóch foremek (ramekinów) żaroodpornych. Polać przecierem pomidorowym doprawionym solą i pieprzem.
- Ciasto fillo podzielić na 2 płaty, każdy przekroić w poprzek na 3 paski, zwinąć je w harmonijkę. Położyć na wierzchu zapiekanek, posmarować roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 - 15 minut, do czasu aż ciasto będzie ładnie zrumienione, a nadzienie zabulgocze.