Przygotowanie
1.Przygotować z podanych składników ciasto drożdżowe wg przepisu podstawowego i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie grubo je rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy ok. 4 cm.
2.Na środku krążka kłaść konfiturę z róży i przykrywać drugim “pustym” krążkiem i skleić dobrze razem. Przy formowaniu pączków należy zwracać uwagę by oba krążki były jednakowej grubości a konfitura idealnie na środku - dzięki temu jaśniejsze “obrączki” na usamażonych paczkach będą na środku.
3.Ułożyć pączki na oproszonej mąką stolnicy i odstawić w ciepłe miejsce.
4.Wyrośnięte pączki smażyć na silnie rozgrzanym smalcu, wrzucając je wyrośniętą stroną w dół.
Rada: Przed smażeniem należy sprawdzić temperaturę tłuszczu wrzucając na gorący smalec kawałeczek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, to oznacza, że temperatura jest już właściwa i można pączki smażyć. Spirytus zabezpiecza pączki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu w czasie smażenia
5.Pączki smażyć na niezbyt silnym ogniu pod przykryciem, tak aby swobodnie pływały. Gdy połowa zanurzona w tłuszczu już się zrumieni, to trzeba go odwrócić i dosmażyć drugą stronę już bez przykrycia.
6. Usmażone pączki wyjmować na bibułę, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na półmisek i oprószyć cukrem pudrem.