facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pączki z nadzieniem różanym

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 500 g mąki
* 100 g masła lub margaryny
* 5 żółtek
* 50 g świeżych drożdży lub drożdże instant
* 1 szklanka mleka
* 100 g cukru
* 1/2 opakowania cukru waniliowego
* 250 g konfitury z róży

Do smażenia:

* 750 g smalcu
* 2 łyżki spirytusu
* cukier puder do posypania

Przygotowanie

1.Przygotować z podanych składników ciasto drożdżowe wg przepisu podstawowego i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie grubo je rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy ok. 4 cm.
2.Na środku krążka kłaść konfiturę z róży i przykrywać drugim “pustym” krążkiem i skleić dobrze razem. Przy formowaniu pączków należy zwracać uwagę by oba krążki były jednakowej grubości a konfitura idealnie na środku - dzięki temu jaśniejsze “obrączki” na usamażonych paczkach będą na środku.
3.Ułożyć pączki na oproszonej mąką stolnicy i odstawić w ciepłe miejsce.
4.Wyrośnięte pączki smażyć na silnie rozgrzanym smalcu, wrzucając je wyrośniętą stroną w dół.
Rada: Przed smażeniem należy sprawdzić temperaturę tłuszczu wrzucając na gorący smalec kawałeczek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, to oznacza, że temperatura jest już właściwa i można pączki smażyć. Spirytus zabezpiecza pączki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu w czasie smażenia
5.Pączki smażyć na niezbyt silnym ogniu pod przykryciem, tak aby swobodnie pływały. Gdy połowa zanurzona w tłuszczu już się zrumieni, to trzeba go odwrócić i dosmażyć drugą stronę już bez przykrycia.
6. Usmażone pączki wyjmować na bibułę, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na półmisek i oprószyć cukrem pudrem.

Ilość odsłon: 889
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl