Przygotowanie
- Panna cotta: W małym garnuszku wymieszać mleko z żelatyną, odstawić na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Włożyć je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać białą czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodać żelatynę z mlekiem i mieszać aż się rozpuści. Przelać do salaterek, ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Podawać z ciepłą gruszką.
- Pieczone gruszki: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 - 35 minut, aż gruszki będą upieczone, dość miękkie ale nie rozpadające się. Ciepłe gruszki podawać ze schłodzoną panna cottą.