facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Panna cotta z białą czekoladą, z pieczoną w wanilii gruszką

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki


Panna cotta z białą czekoladą:

? 1 łyżeczka żelatyny
? 3 łyżki mleka
? 1/2 laski wanilii
? 225 ml śmietanki kremówki
? 5 łyżek drobnego cukru
? 5 kosteczek białej czekolady

Pieczone w wanilii gruszki:

? 2 dojrzałe gruszki (użyłam odmianę Williams)
? sok z 1 cytryny *
? 1/2 laski wanilii
? 8 łyżek drobnego cukru
* sok z cytryny można też zastąpić białym winem deserowym.

Przygotowanie

  • Panna cotta: W małym garnuszku wymieszać mleko z żelatyną, odstawić na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Włożyć je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać białą czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodać żelatynę z mlekiem i mieszać aż się rozpuści. Przelać do salaterek, ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Podawać z ciepłą gruszką.
  • Pieczone gruszki: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 - 35 minut, aż gruszki będą upieczone, dość miękkie ale nie rozpadające się. Ciepłe gruszki podawać ze schłodzoną panna cottą.
Ilość odsłon: 845
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl