Przygotowanie
Z pierwszych pięciu składników usmażyć naleśniki: jajka posolić, wymieszać z płynem. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany odstawić je na 30 minut. Patelnię rozgrzać mocno, posmarować cieniutko olejem. Wlać łyżką wazową ciasto i tak obracać patelnią, aby rozlało się one na całej jej powierzchni. Odwrócić na drugą stronę. Natłuszczać lekko patelnię, ale nie często! Następnie w usmażone naleśniki zawinąć po jednej parówce (nie trzeba jej gotować), tak by powstał rulon. Na jeden głęboki talerz rozbić jajka, rozbełtać tak, żeby białko i żółtko się pomieszały (np. widelcem, dla ułatwienia można dodać do jajka kilka kropel wody), a na drugim pomieszać bułkę tartą z mąką. Rulony kłaść na głęboki (powinien sięgać mniej więcej do połowy rulonu), dobrze nagrzany tłuszcz i opiec na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem.