facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pasteryzowane liście winogron

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

50 szt. świeżych liści winogrona
2 ząbki czosnku
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej

Przygotowanie

Liście winogrona dokładnie myjemy pod
bieżącą ciepłą wodą. Rozbijamy tłuczkiem
główne "nerwy" liści. Blanszujemy liście
przez 3 - 4 minuty, delikatnie wyjmujemy na
sito i hartujemy zimną wodą.

Liście zwijamy w ciasne ruloniki .

Układamy w słojach z dodatkiem
czosnku. Rozpuszczamy sól we wrzącej
wodzie i studzimy wodę do temperatury
około 80oC. Zalewamy liście i szybko
zamykamy szczelnie słoje. Sprawdzamy czy
słoje są szczelnie zamknięte przez ich
odwracanie. Pasteryzować około 30 minut.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ilość odsłon: 1480
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl