facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pasztet z kurek

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

2 litry oczyszczonych i pokrojonych w kawałki kurek,
3 jajka rozdzielone,
6 plasterków boczku,
2 łyżki posiekanej pietruszki,
1-2 łyżeczki mielonego pieprzu (do smaku),
1 łyzeczka soli,
2 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
3 łyżki suchej tartej bułki,
2 łyżki śmietany,
płat ciasta drożdżowego (słonego)

Przygotowanie

Zrobic drozdzowe ciasto, rozwalkowac na pol cm grubosci, posmarowac jednym bialkiem. Ciastem wylozyc keksowke. Kurki podsmazyc na masle, dodac przyprawy i pietruszke, przepuscic przez maszynke do mielenia miesa wraz z 3 plastrami boczku. W misce dodac zoltka, make, smietane, wymieszac dokladnie. Ubic pozostale bialka i delikatnie wymieszac z masa grzybowa, przelozyc do keksowki na surowe drozdzowe ciasto (ktore w miedzyczasie troche spuchlo). Wygladzic wierzch, pokryc 3 plastrami boczku. Zakryc folia. Wstawic do goracego pieca, 160C/325F. Zapiec 45 minut, zdjac folie, piec nastepne 15-30 minut, uwazac, zeby ciasto sie nie spalilo.

Po wystygnieciu wyjac z formy, kroic w plastry ostrym nozem.

 

Ilość odsłon: 1589
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl