facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pasztet z pieczarek

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

ok 60 dkg pieczarek,
2 całe jajka,
3 łyżki stołowe bułki tartej,
natka pietruszki,
1/4 kostki tłuszczu,
(masło/margaryna),
sól i pieprz.

Przygotowanie

Porcja na małą brytfankę (do klopsu), Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki tłuszczu. Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.

Ilość odsłon: 820
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl