Przygotowanie
Mięso umyć,osączyć. Oczyszczony czosnek pokroić w słupki. Czubkiem noża nakłuwać dość głęboko, z obu stron, mięso i w otwór wkładać słupek czosnku. wieprzowinę ze wszystkich stron dobrze natrzeć peklosolą i przyprawą jarzynową, oprószyć przyprawą marynata, pieprzem mielonym i obsypać majerankiem. Mięso ma być dobrze posolone . Włożyć do naczynia, obłożyć ze wszystkich stron liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i gorczycy. Przykryć naczynie pokrywką i włożyć do lodówki na 3 doby. Wyjąć z lodówki. Mięso dobrze zwinąć i ciasno obwiązać dratwą. Włożyć do brytfanki, podlać szklanką wody, wierzch obłożyć wiórkami smalcu, dodać 2 świeże listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 2 świeże ząbki czosnku. Piec ok.2,5 godziny w 200 stopniach,bez przykrycia. Co jakiś czas trzeba mięso obrócić, tak aby się piekło ze wszystkich stron i podlewać wodą. Mięso będzie dobrze upieczone wtedy, gdy widelec będzie się lekko w nie wkuwał. Gdy szynka wystygnie i będzie zimna, to zdjąć z niej dratwę.