facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Peklowana i pieczona szynka.

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

mięso wieprzowe 2 kilogramów
czosnek 5 ząbki
liść laurowy 4 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz ziarnisty 8 sztuk
gorczyca 10 sztuk
peklosól 1 łyżek stołowych
vegeta 1 łyżek stołowych
przyprawa marynata pikantna 0.5 łyżek deserowych
pieprz 0.5 łyżek deserowych
majeranek 2 łyżek stołowych
smalec 2 łyżek stołowych

Przygotowanie

Mięso umyć,osączyć. Oczyszczony czosnek pokroić w słupki. Czubkiem noża nakłuwać dość głęboko, z obu stron, mięso i w otwór wkładać słupek czosnku. wieprzowinę ze wszystkich stron dobrze natrzeć peklosolą i przyprawą jarzynową, oprószyć przyprawą marynata, pieprzem mielonym i obsypać majerankiem. Mięso ma być dobrze posolone . Włożyć do naczynia, obłożyć ze wszystkich stron liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i gorczycy. Przykryć naczynie pokrywką i włożyć do lodówki na 3 doby. Wyjąć z lodówki. Mięso dobrze zwinąć i ciasno obwiązać dratwą. Włożyć do brytfanki, podlać szklanką wody, wierzch obłożyć wiórkami smalcu, dodać 2 świeże listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 2 świeże ząbki czosnku. Piec ok.2,5 godziny w 200 stopniach,bez przykrycia. Co jakiś czas trzeba mięso obrócić, tak aby się piekło ze wszystkich stron i podlewać wodą. Mięso będzie dobrze upieczone wtedy, gdy widelec będzie się lekko w nie wkuwał. Gdy szynka wystygnie i będzie zimna, to zdjąć z niej dratwę.

Ilość odsłon: 1160
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl