facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pide turecki placek z ciasta drożdzowego z farszem z miesa lub twarogu.

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

ciasto:

500 g maki
20 g drożdży
2-3 łyżki mleka

1 jajko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
letnia woda

farsz mięsny:

250g mięsa mielonego (oryginalnie powinno być wołowe lub baranie)
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone drobno
2 papryczki pepperoni drobno pokrojone
sol, pieprz, ostra papryka w proszku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki


farsz z twarogu:

250 g sera owczego rozdrobnionego widelcem lub startego na tarce (może być również zwykły twaróg)
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
pół pęczka posiekanego koperku
1 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sol (jeśli używamy zwykłego twarogu)

Przygotowanie

1. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, w które włożyć rozkruszone drożdże, letnie mleko i rozmącone jajko. Na brzeg mąki wsypac szczypte sól i cukier. Dodając stopniowo letnią wodę zagnieść ciasto.
Zawinąć je w wilgotną ściereczkę i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na porcję wielkości dużego jajka, lekko zagnieść i odstawić jeszcze na 10 minut.

2. W miedzyczasie przygotować farsz. Podane składniki razem dobrze wymieszać.

3. Porcję ciasta wałkować i nadawać kształt owalu. Boki podnieść do góry. Na srodek kazdego placka nakladac farsz. Boki dobrze docisnac. Układać je na blaszce natluszczonej wcześniej lub obłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w 180°C 20-30 minut, aż boki nabiorą złotobrązowego koloru. Można rownież posmarować boki przed pieczeniem rozmąconym żółtkiem. Jeśli robimy farsz z twarogu to boki musimy koniecznie posmarować.

Ilość odsłon: 3103
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl