Przygotowanie
1. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, w które włożyć rozkruszone drożdże, letnie mleko i rozmącone jajko. Na brzeg mąki wsypac szczypte sól i cukier. Dodając stopniowo letnią wodę zagnieść ciasto.
Zawinąć je w wilgotną ściereczkę i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na porcję wielkości dużego jajka, lekko zagnieść i odstawić jeszcze na 10 minut.
2. W miedzyczasie przygotować farsz. Podane składniki razem dobrze wymieszać.
3. Porcję ciasta wałkować i nadawać kształt owalu. Boki podnieść do góry. Na srodek kazdego placka nakladac farsz. Boki dobrze docisnac. Układać je na blaszce natluszczonej wcześniej lub obłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w 180°C 20-30 minut, aż boki nabiorą złotobrązowego koloru. Można rownież posmarować boki przed pieczeniem rozmąconym żółtkiem. Jeśli robimy farsz z twarogu to boki musimy koniecznie posmarować.