facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pieczone jagnię

Przepis dodał: Daria

Ocena

4,50 ( 2 głosów )

Składniki

1300 g mięsa jagnięcego w jednym kawałku
1 cebulka
120 ml oliwy
65g masła
2 łyżki goździków
1 łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki jagód jałowca
300 ml czerwonego wytrawnego wina
Pieprz, sól

Przygotowanie

Na 24 godziny przed pieczeniem mięso oczyszczamy z resztek tłuszczu, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Końcem ostrego noża robimy w mięsie wąskie, głębokie na 1 cm nacięcia, w regularnych odstępach. Szpikujemy je pojedynczymi goździkami i nasionami jałowca. Mięso solimy, oprószamy cynamonem i pieprzem. Układamy n wysmarowanym oliwą kamionkowym naczyniu i odstawiamy w chłodne miejsce. Co kilka godzin przewracamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na 3 godziny przed pieczeniem dodajemy do naczynia z mięsem. Mięso pieczemy na maśle, podlewając je od czasu do czasu winem. W połowie pieczenia mięso przewracamy. Podajemy bardzo gorące z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.

Ilość odsłon: 1400
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl