facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pieczone puszyste pierożki

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

mąka 3 szklanki
* drożdże 5 dkg
* cukier 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek 2 łyżki
* jajko 1 szt
* żółtko 1 szt
* sól szczypta
* woda 3/4 do 1 szklanki
* olej 1 łyżka
* pieczarki 6 dużych
* cebula 2 szt
* ser żółty 30 dkg
* rozmącone jajko 1 szt
* barszcz czysty czerwony 1 litr
* sól
* pieprz
* kminek do posypania

Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć w garnuszku. Dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody i rozetrzeć łyżeczką. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać oliwę, jajko, żółtko, sól, drożdże i 3/4 szklanki ciepłej wody. Wymieszać i zagnieść ciasto jak na kluski (jeżeli będzie twarde, dodać jeszcze trochę ciepłej wody). Przy zagniataniu powinniśmy czuć jak rośnie w ręku (ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia). Zetrzeć pieczarki na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklić na oleju i dodać pieczarki. Dusić około 8-10 min. Dodać sól i pieprz. Farsz przestudzić, dodać starty żółty ser i wszystko wymieszać. Ciasto przekroić na pół, podsypać leciutko mąką. Cienko rozwałkować i wykrawać kółeczka. Nadziewać pierożki farszem, brzeg dobrze zlepiać, a potem zawijać w warkoczyk lub zrobić szczypankę (żeby pierożki nie się rozkleiły w czasie pieczenia). Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec 10 min w 170 st c i jeszcze 5 min w 180 st c (ostatnie 5 min najlepiej z termoobiegiem). Smacznego. Pierożki są rewelacyjne, bardzo puszyste, najlepiej podawać je z czystym czerwonym barszczem.

Ilość odsłon: 1023
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl