facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pieczony czosnek

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 główka czosnku
1 łyżeczka nie solonego masła
lub 3-4 krople oliwy z oliwek
? łyżeczki siekanego świeżego oregano
lub
? łyżeczki suszonego oregano
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

1. Usunąć wierzchnie, luźne skórki z główki czosnku.



2. Obciąć górę główki czosnku tak aby zostały odkryte pojedyncze ząbki.



3. Przyciąć na równo stronę od korzenia i umieścić główkę w opiekaczu do czosnku ROMERTOPF stroną od korzenia do dołu.



4. Posmarować masłem lub spryskać oliwą z oliwek. Posypać oregano i doprawić solą i pieprzem.



5. Zamknąć pokrywkę opiekacza do czosnku ROMERTOPF. Wstawić opiekacz do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC i opiekać w tej temperaturze przez około 30 minut.



6. Po zakończeniu opiekania ząbki czosnku dają się łatwo wyciskać z główki. Podawać ze świeżym chlebem zapiekanym pod koniec zapiekania czosnku w piekarniku.
Ilość odsłon: 1133
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl