facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pieczony kurczak

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* kurczak (ok. 1,3 kg)
* łyżeczka rozmarynu
* 20 ząbków czosnku
* szklanka białego wytrawnego wina
* pęczek dymki
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* sól, pieprz

Przygotowanie

Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem.

Ząbki czosnku obrać i posiekać. 1/3 czosnku natrzeć kurczaka od środka, 1/3 włożyć pomiędzy skórę i mięso.

Resztę czosnku wymieszać z połową wina i wlać do brytfanki. Ułożyć w niej kurczaka i piec 1 godz. w temp. 200 C.

Dymki oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać do kurczaka, tuszkę polać pozostałym winem.

Mięso wyjąć. Sos z pieczenia zlać do rondelka, wymieszać ze śmietaną i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
Kurczaka pokroić na porcje. Podawać z sosem i ziemniakami.

Ilość odsłon: 657
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl