facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pierogi białostockie

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

2 szklanki mąki,
1 żółtko,
1 łyżka oleju,
1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
duża cebula,
25 dag białego sera,
10 dag wędzonej słoniny,
pół szklanki śmietany 18 %,
mielona słodka papryka,
sól,
pieprz.

Przygotowanie

Wyrób z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastyczne ciasto. Następnie nakryj, by nie obeschło. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj dość cienko ciasto i małą szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, dopraw solą i papryką.

Ilość odsłon: 2152
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl