facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pierogi Ruskie ze śmiataną - Przepis na ciasto i farsz

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

Farsz na około 110 pierogów:
- 4 kostki sera białego 250g półtłustego bądź tłustego
- Na oko tyle samo ugotowanych wcześniej ziemniaków
( Masa ma stanowić 50% ser i 50% ziemniaków)
- 2 duże cebule
- 2 kostki przyprawy ,,Smażona cebulka" firmy Knorr
- Sól
- Pieprz czarny
- 2 duże łyżki oliwy z oliwek

Ciasto na około 40 pierogów:
- kg mąki pszennej
- ciepła woda
- 1 łyżeczka soli
- żółtko
- 1 duża łyżka oliwa z oliwek
- szklanka wody 250ml

Dodatek:
Śmietana 18% tylko firmy Zott

Przygotowanie

Farsz:

Obieramy i kroimy 2 duże cebule w miarę drobna kostkę. Przyprawiamy ją delikatnie solą i pieprzem. Nastepnie smażymy ją do zaruminienia.

Do dużej miski mielimy ( w maszynce do mielenia) ser biały zamiennie z ziemniakami. Następnie przyprawiamy z góry 2 małymi płaskimi łyżeczkami pieprzu czarnego oraz 2 płaskimi łyżeczkami soli. Dodajemy wczesniej podsmażoną cebulę i wkruszamy 2 kostki przyprawy ,, Smażona cebulka".  Czystymi rękoma mieszamy porządnie masę by przyprawy równomiernie się rozprowadziły nastepnie dodajmy znowu tyle samo soli i pieprzu.
Dodajemy oliwę i wciąż mieszamy. Kosztujemy. Doprawiamy solą i pieprza do momentu uzyskania satysfakcjonującego samku.

 

Ciasto:

Łączymy wszytskie składniki. Ubijamy ciasto ręcznie do momentu kiedy nie będzie zbyt kleiste i będzie je można rozwałkować na blacie. Mąkę dosypujemy stopniowo.

Po rozwałkowaniu odciskamy szklanką o szerszej średnicy kółeczka, do których nakładamy farszu i zagniatamy porządnie obramówki palcami.

Gotowanie:

Wodę porządnie osalamy i dodajemy trochę oleju lub oliwy aby zapobiec przyklejaniu się do siebie pierogów. Wrzucamy je na wrzątek po czym zmniejszamy temperaturę aby woda nie bulgotała. Czekamy aż wypłyną od czasu do czasu mieszając i uwarzając by farsz nie wypłynął.

Wyciągamy na talerze i dodajmy na wierzch śmietany.

Smacznego

Ilość odsłon: 915
Musisz być zalogowany aby móc komentować

dodał: Daria data dodania: 2010-08-19 11:50:15

Przepis sprawdzony. Ciasto wychodzi miękkie i nie rozwala się w trakcie gotowania. Farsz jest pyszny. Mąki zawsze można dać więcej jeśli ciasto wciąż by się kleiło ale nie dodawajmy więcej żółtek ponieważ ciasto może wyjść za twarde :)
Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl