Przygotowanie
Farsz:
Obieramy i kroimy 2 duże cebule w miarę drobna kostkę. Przyprawiamy ją delikatnie solą i pieprzem. Nastepnie smażymy ją do zaruminienia.
Do dużej miski mielimy ( w maszynce do mielenia) ser biały zamiennie z ziemniakami. Następnie przyprawiamy z góry 2 małymi płaskimi łyżeczkami pieprzu czarnego oraz 2 płaskimi łyżeczkami soli. Dodajemy wczesniej podsmażoną cebulę i wkruszamy 2 kostki przyprawy ,, Smażona cebulka". Czystymi rękoma mieszamy porządnie masę by przyprawy równomiernie się rozprowadziły nastepnie dodajmy znowu tyle samo soli i pieprzu.
Dodajemy oliwę i wciąż mieszamy. Kosztujemy. Doprawiamy solą i pieprza do momentu uzyskania satysfakcjonującego samku.
Ciasto:
Łączymy wszytskie składniki. Ubijamy ciasto ręcznie do momentu kiedy nie będzie zbyt kleiste i będzie je można rozwałkować na blacie. Mąkę dosypujemy stopniowo.
Po rozwałkowaniu odciskamy szklanką o szerszej średnicy kółeczka, do których nakładamy farszu i zagniatamy porządnie obramówki palcami.
Gotowanie:
Wodę porządnie osalamy i dodajemy trochę oleju lub oliwy aby zapobiec przyklejaniu się do siebie pierogów. Wrzucamy je na wrzątek po czym zmniejszamy temperaturę aby woda nie bulgotała. Czekamy aż wypłyną od czasu do czasu mieszając i uwarzając by farsz nie wypłynął.
Wyciągamy na talerze i dodajmy na wierzch śmietany.
Smacznego
dodał: Daria data dodania: 2010-08-19 11:50:15