facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pierogi z mięsem

Przepis dodał: ciasto

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka masła lub oliwy
1 jajko
sól
Farsz:
1/2 kg gotowanego mięsa wołowego ( z rosołu),
1 duża cebula
łyżka smalcu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie

Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać mięso, sól, pieprz, natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, przesmażyć, ostudzić.
Z ciasta
wykrawamy szklanką lub specjalną  foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać wytopionym boczkiem i przyrumienioną czerwoną cebulką.

Ilość odsłon: 1336
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl